Dags för årets första och enklaste trädgårdssyssla

DSC_0406Nu är det dags för en av årets första och viktigaste trädgårdssysslor, att gödsla vårlökarna. Det är nu lökarna växer till sig inför nästa års blomning så det är nu de vill ha gödsel. Hos mig här i zon 5 har lökarna just visat sig, först igår såg jag den första snödroppen. Krokusen och påskliljor är på gång och vissa tulpanlökar. Lökar är ju ganska dyra och många tycks vara gjorda för att ta ut allt år ett för att sedan bara sticka upp som små blad. Men de kan komma igen har jag märkt och då kan man hjälpa dem på traven med näring. Och eftersom det ska gå undan måste man vattna ner näringen. Antingen kan man köpa flytande växtnäring eller tillverka själv.

 

Liljor på gång

Här sticker påsk- och pingstliljor upp

Till exempel guldvatten, eller purin som Strindberg kallade det. =) Man tar en del urin och 9 delar vatten och vattnar ut det. Otrevlig tycker en del, jag tycker att det är fantastiskt enkelt och smart, och jag lovar, effektivt!  Det luktar inte mer än kanske just när man vattnar. Man brukar rekommendera att man ska gödsla svagt och lite oftare, jag ska försöka gödsla mina lökar åtminstone två gånger de kommande dagarna!

Som synes är det fortfarande ordentligt med snö, men för bara en vecka sedan var hela uteplatsen full av snö! Så det går undan, jag hoppas att den mesta snön är borta efter helgen! /Jonas =)

DSC_0396

Annonser

Om blomjonas

Jag är en odlare i norr, zon 5. Programledare och reporter på SVT:s Västerbottensnytt. Odlar regelbundet sedan 5 år på två odlingslotter och har en minimal trädgård på kanske 70 kvadrat. Jag skriver om odling i norr och om trädgårdar jag besöker. Jag tar bilder med min systemkamera Nikon R3000. Kommentera och tipsa gärna! /Jonas
Det här inlägget postades i guldvatten, lökväxter, snödroppe, trädgård, tulpaner, urin, vårbruk. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dags för årets första och enklaste trädgårdssyssla

  1. villacalifornia skriver:

    I dag så jag en hel vägkant med tussilago. I dag har vi årets första dag att gå i kortisar. I förrgår var det vinterjackan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s